חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

החלטה בתיק רע"פ 7859/04

: | גרסת הדפסה
רע"פ
בית המשפט העליון
7859-04
21.9.2004
בפני :
סלים ג'ובראן

- נגד -
:
1. השרון שרות טקסי בע"מ
2. אליהו אטלן
3. ג'רמי ארסתו

עו"ד שמעון סגל
:
מדינת ישראל
עו"ד אורלי מור-אל
החלטה

           כנגד המבקשים הוגש לבית-משפט השלום (תעבורה) בנתניה כתב אישום (ת.פ. 20078/01), המייחס להם עבירות של עשיית שירות במחיר מעל המחיר הקובע לפי סעיף 11(א)(1) לחוק הפיקוח על מחירים, מצרכים ושירותים, תשנ"ו-1996; שימוש במחירון לא מורשה ואי החזקת מחירון מורשה לפי סעיף 4 לצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסעה באוטובוסים ובמוניות), תשל"ד-1974 בזיקה לתקנה 510(ב) ו- 514 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961.

           המבקשת 1 חברה פרטית, הינה הבעלים של רישיון קו שירות למוניות מתל-אביב לנתניה ובחזרה. המבקש 2 הינו מנהלה הפעיל של המבקשת 1. המבקש 3 הינו הבעלים של מונית שעובדת בשירות המבקשת 1.

           על-פי הנטען בכתב האישום, גבה המבקש 3 מכל אחד מנוסעי המונית שכר הסעה בסך 11 ש"ח, בעוד ששכר ההסעה המקסימאלי המותר לפי צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירי נסיעה במוניות), התש"ס-2000, שחוקק על-פי סעיף 12 לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, קובע בחלק ב' של התוספת את מחיר נסיעת השירות מתל-אביב לנתניה כ- 9.80 ש"ח.

           אין חולק, כי מחירון זה לא היה במונית המבקשים וכי הסכום שנגבה מן הנוסעים היה גבוה מן הסכום הקבוע במחירון. אין גם חולק, כי במונית המבקשים היה מחירון אחר, שהסכומים בו גבוהים יותר.

           בית-משפט השלום (תעבורה) בנתניה (כבוד השופט י' הלוי) קבע, כי המשיבה (להלן: המדינה) הוכיחה את התשתית העובדתית והמשפטית והרשיע את המבקשים בעבירות המיוחסות להם בכתב האישום, וגזר על המבקשת 1 - קנס בסך 4,000 ש"ח; על המבקש 2 - קנס בסך 3,000 ש"ח, ועל המבקש 3 - קנס בסך 2,500 ש"ח.

           על הכרעת הדין וגזר-הדין הגישו המבקשים ערעור לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו.

           בית-המשפט המחוזי (כבוד השופטת נ' אחיטוב) דחה את הערעור בקובעו, בין היתר, כי צו הפיקוח על מחירי הנסיעה במוניות השירות הוצא בסמכות וכדין והיה על המבקשים לנהוג על פיו.

           מכאן בקשת רשות הערעור בפני, בגדרה שבו המבקשים על טענותיהם אותן העלו בפני בית-המשפט המחוזי. עיקר טענותיהם הוא, כי הצו שמכוחו הועמדו המבקשים לדין הוצא בחוסר סמכות. כמו-כן, טוענים המבקשים בדבר קיומו של חוק ספציפי אחר מכוחו היה יכול להינתן הצו - וכוונתם לסמכות הנתונה לשר התחבורה בסעיף 71(3) לפקודת התעבורה (נוסח חדש), תשכ"א-1961. עוד מוסיפים המבקשים וטוענים, כי לא חלים בעניין נסיעה במוניות שירות, התנאים הנקובים בסעיף 6 לחוק הפיקוח, הקובעים את הבסיס להחלת החוק על מצרך או שירות. טענות נוספות אותן טענו המבקשים הינן טענת אפליה, טענה לפגיעה בחופש העיסוק וטענה כי הצו לוקה בחוסר סבירות.

           מנגד, תומכת המדינה יתדותיה בפסק-הדין של בית-המשפט המחוזי ומבקשת לדחות את בקשת רשות הערעור. לטענתה, הצו חוקק על-פי הסמכות האמורה בחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, כאשר בכותרתו נכתב באופן ברור וחד משמעי, כי הצו חוקק "לאחר התייעצות עם ועדת המחירים לפי סע' 13 לחוק...". כמו-כן, לטענתה, גם טענת המבקשים בדבר קיומו של חוק ספציפי אחר מכוחו היה יכול להינתן הצו - סעיף 71(3) לפקודת התעבורה - אינה יכולה להתקבל. שכן, כפי שקבע בית-המשפט המחוזי, רישיונם של המבקשים הוצא על-ידי המפקחת על התעבורה מכוח תקנות התעבורה. ברישיון עצמו נקבע, כי מחיר הנסיעה לא יעלה על המחיר הנקוב בצו הפיקוח, או על המחיר שיקבע בכל דין אחר. מאחר שאין כל דין אחר, צו הפיקוח הוא הקובע, והדבר הודע למבקשים עצמם באופן ברור.  

           החלטתי לדחות את הבקשה.

           צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירי נסיעה במוניות), התש"ס-2000 (להלן: הצו), אשר חוקק בהתאם לסעיף 12 לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, קובע בחלק ב' של התוספת את מחיר נסיעת השירות מתל-אביב לנתניה כ- 9.80 ש"ח (להלן: המחירון).

           סעיף 2 לצו קובע, כי "מחיר ההסעה המירבי במוניות לא יעלה על הנקוב בתוספת".

           אין מחלוקת, כי מחירון זה לא היה במונית המבקשים וכי הסכום שנגבה מן הנוסעים היה גבוה מן הסכום הקבוע במחירון. 

           הצו חוקק על-פי הסמכות האמורה בחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, כאשר בכותרתו של הצו עצמו נכתב באופן ברור וחד-משמעי, כי הצו חוקק "לאחר התייעצות עם ועדת המחירים לפי סע' 13 לחוק...", כך שהתנאי המוקדם לחוקיות הצו - בנוגע לחובת ההתייעצות - התקיים ולא הובאה כל ראיה לסתור זאת.

           טוענים המבקשים, כי הצו יכול היה להינתן על-ידי הסמכות הנתונה לשר התחבורה בסעיף 71(3) לפקודת התעבורה (נוסח חדש), תשכ"א-1961.

           אין בידי לקבל טענה זו.

           חזקה על המבקשים, כי יודעים הם את הוראות החוק ובכללם את ההגבלה המוטלת על התעריפים שמותר לבעל מונית לגבות. בית-המשפט המחוזי קבע בפסק-דינו, כי רישיונם של המבקשים הוצא על-ידי המפקחת על התעבורה, מכוח תקנות 495 ו- 496 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961. ברישיון עצמו - בו אוחזים המבקשים - נקבע בסעיף 3:

"מחיר הנסיעה לא יעלה על המחיר שייקבע מעת לעת בצו פיקוח על מצרכים ושרותים (מחיר נסיעה במוניות) כפי שיהיה בתוקף מעת לעת או בכל דין אחר שיבוא במקומו".

           בענייננו, מאחר שאין כל דין אחר, צו הפיקוח הוא אשר קובע את המחיר, כאמור בסעיף 3 הנ"ל, והדבר הודע למבקשים עצמם.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>